Almanya’nın en uzun demiryolu tünelinde büyük proje: SUPER 2100-3i finişeri, MT 3000-2i Offset besleyici ile beraber Stuttgart-Ulm etabında balastsız yol serdi. 6 tabakalı yapıya yönelik beklentiler yüksekti.
Beş hidrolik bağlanmış taşıyıcı tabaka (HGT), üstün düzlük beklentisi ve lojistik açıdan zorlu görevler: Alman Demiryolları’nın Stuttgart-Ulm projesinin 8 km uzunluğundaki 2 tünelinde balastsız yol serimi hiç kolay değildi. Serim ekibi, AB 600 TP2 yüksek sıkıştırmalı tabla ve 3D kontrol sistemi dâhil olmak üzere SUPER 2100-3i ile bu zorlu göreve kolları sıvadı. Bir MT 3000-2i Offset besleyici şantiye lojistiğine destek verdi.
Demiryolu tünellerindeki yol yapım projeleri her zaman özellikle zorludur: Bir yandan dar şantiye koşulları hassas uyarlanmış bir lojistik gerektirir. Diğer yandan ise, balasta yönelik beklentiler çok yüksektir: Yüksek hız hatları mutlak bir düzlüğe sahip olmak ve aşırı zorlanmaya dayanmak zorundadır. Çünkü Alman Demiryolları’nın trenleri sadece giderek daha hızlanmakla kalmayıp, aynı zamanda boyları da giderek uzamakta ve yüksek frekansla seyretmektedir.
O nedenle Alman Demiryolları’nın Stuttgart-Ulm projesinin 250 km hız için tasarımlanmış olan etabında, 8.176 m uzunluğundaki Albvorland tünelinde, balastsız yol yapılması gerekmekte idi. Balastsız yollar normalde dona karşı bir koruma tabakasından, hidrolik bağlanmış bir taşıyıcı tabakadan (HGT) ve beton ya da asfalt tabakadan meydana gelirler ve balast yatağına kıyasla çok daha dayanıklı, daha uzun ömürlü olup, neredeyse hiç bakım gerektirmezler.
137 cm toplam kalınlığa sahip tabaka yapısı: SUPER 2100-3i, HGT ve silindirle sıkıştırılmış beton tabakadan meydana gelen balastsız yolu 6 geçişte serdi.
Albvorland tüneli projesinde yapısal beklentiler normalden daha da fazlaydı: İnşaat hizmetleri sağlayıcısı Implenia Construction GmbH Münih tarafından görevlendirilen üstlenici inşaat şirketi Kurt Gansloser GmbH, 2 tek raylı tünelde ve yaklaşık 3 km uzunluğundaki bir başka etapta her biri 25 cm kalınlığında olan 5 HGT tabakası ve 12 cm kalınlığında silindirle sıkıştırılmış bir beton tabaka sermek zorundaydı. Çalışma genişliği 6,50 m idi. Tünel tabanının istenen seviyeye getirilmesi ve traversler ve raylar için çok az çökecek yapıya sahip bir temel gerekmekteydi. Alman Demiryolları aynı zamanda bu sayede demiryolu ulaşımının alttaki hatlara zarar vermemesini de güvence altına almakta.
6 tabakanın toplam kalınlığı 137 cm.
Kurt Gansloser GmbH Şirket Müdürü Christopher Gansloser, “Böylesi projelerde sıkı bir işbirliği olmak zorundadır. Hassas bir planlama, usta bir ekip ve güçlü makineler vazgeçilmezdir” diyor ve ekliyor: “Özellikle de tünel inşaatlarında elbette emisyon konusu da önemli bir rol oynuyor.” Yol ve yeraltı inşaatları uzmanı o nedenle, Vögele’nin büyük finişeri SUPER 2100-3i’ye güvendi. Highway Class bu makine, saatte 1.100 tona varan bir serme kapasitesine sahip olup, modern tahrik konsepti sayesinde tünel işleri için biçilmiş kaftan. Motoru dizel partikül filtresi dâhil olmak üzere çok aşamalı bir atık gaz müteakip işlemiyle donatılmış olup, böylelikle Avrupa V. atık gaz kademesinin sıkı kurallarına uygundur. Bunun dışında akıllı motor yönetimi ve EcoPlus denilen paket de, yakıt tüketimini ve emisyonları % 25’e varan oranlarda azaltmaktadır.
Ayrıca SUPER 2100-3i kolay kullanımı ve kolayca görülebilir düzeni sayesinde öne çıkmaktadır. Dar çalışma sahasına ve tüneldeki az ışığa rağmen sürücü ve operatörler, tüm önemli makine ve şantiye bölgelerini iyi görebiliyorlardı. Çünkü hem ErgoPlus 3 kumanda konsolları yansımasız arka plan aydınlatmasına sahiplerdir, hem de makine çatısındaki LED farlar, ilave ışık balonları ve tabla kumanda konsollarındaki LED spotları komple çalışma sahasını yeterince aydınlattılar.
“Böylesi projelerde sıkı bir işbirliği olmak zorundadır. Hassas bir planlama, usta bir ekip ve güçlü makineler vazgeçilmezdir.”
Kurt Gansloser GmbH Şirket Müdürü Christopher Gansloser
Kurt Gansloser GmbH, üstün kalite bir serim sağlamak üzere AB 600 genişleyen tablaya güvendi: Tabla, 6,00 metreye kadar hidrolik olarak açılabilmekte olup, genişletmeler sayesinde de tünelde gereken 6,5 m genişliğe getirildi. 5 tabakanın hepsinde en üst ön sıkıştırmayı elde etmek için ekip, AB 600’ün tamper ve 2 sıkıştırma bıçaklı TP2 tipini kullandı. Vögele’nin hidrolik darbe tahrikli sıkıştırma bıçakları piyasada eşsiz olup, % 98’e varan ön sıkıştırma değerlerini mümkün kılmaktadır. Serim ekibi bu sayede tüm tabakalarda üstün serme kalitesi ve verimi sağladı ve ardından Hamm’ın HD 10 VT ve HD 13i VV tandem silindirleri ile üzerinden geçerek zamandan tasarruf edebildi.
Ayrıca balast kalite standardı, serme tablasının yüksekliğinin ve enine eğiminin milimetrik kontrolünü gerektirmekteydi. 12 cm kalınlığındaki silindirle sıkıştırılmış beton tabakasının mutlak konumu için tolerans aralığı sadece ± 10 mm idi. İnşaat şirketi, tam hassaslık sağlamak üzere HGT tabakalarının seriminde Navitronic Basic telsiz 3D kontrol sistemini kullandı. Vögele sistemi, farklı üreticilerin konumlandırma sistemlerinin bağlanabildiği bir açık arabirime sahip bulunuyor.
Kurt Gansloser GmbH, Trimble kontrol sistemini kullandı. Bir takeometre kumandası üzerinden tablanın pozisyonları ve konumları ölçüldü ve sapmalar hesaplandı. Arabirim, bunları ayarlaması için Vögele Nivellierautomatik Niveltronic Plus’a iletti. Ekip, son tümseklerin düzlenmesi için de silindirle sıkıştırılmış beton tabakasında Vögele Big-MultiPlex-Ski sensör sistemini kullandı. Gansloser, “Bu sayede toleranslara hiç sorunsuz uyabildik ve sonuçtan çok memnunuz” dedi.
“Besleyici, verimi ve kaliteyi muazzam arttırdı ve bize çok zaman kazandırdı.”
Kurt Gansloser GmbH Şirket Müdürü Christopher Gansloser
En zorlu işlerden biri malzeme tedariği idi: Günde her biri yaklaşık 20 ton malzeme taşıyan 12 kadar kamyon, malzemeyi aktarmak için tünele geri geri girmek zorundaydı. Buna paralel olarak da tünelde lojistiği ek olarak zorlaştıran zahmetli inşaat çalışmaları yapıldı. Gansloser, “Bunlar kısmen çok zor planlanabilen şartlardı ve o nedenle önce buna ısınmamız gerekti” dedi ve ekledi: “Ama çok kısa bir süre sonra neredeyse kesintisiz serim yapabildik”. Bunun bir nedeni, mahalinde karıştırma tesisine giden kısa yollar olurken, bir değer nedeni de Vögele besleyicisi MT 3000-2i Offset oldu: PowerFeeder, saatte 1.200 tona varan bir besleme kapasitesine sahip olup, finişere kesintisiz ve darbesiz bir malzeme transferi sağladı. Gansloser, “Besleyici, verimi ve kaliteyi muazzam arttırdı ve bize çok zaman kazandırdı” dedi ve ekledi: „Sonuçta şantiye işveren, planlamacı, serim ekibi ve makinelerin ideal bir birlikteliğine sahne oldu.”
Vögele Highway Class SUPER 2100-3i finişerinin öne çıkan özellikleri