Darbeli kırıcı geri dönüşüm sürecinizde nasıl bir rol oynuyor?
W. Feeß: Bizim için tesis, yıkılmış betonun hazırlanmasında son derece önemli bir bileşendir. Burada zaten bir Kleemann darbeli kırıcısı kullanıyorduk. Daha küçük olan MOBIREX MR 130i EVO2, bir elek tesisi ile desteklenmiştir. Bazen doğrudan şantiyelerde olmak üzere MR 130i EVO2‘yi kullanmaya devam ediyoruz. Pratik bir özellik de parçaların uyumlu olmasıdır, bu da yedek ve aşınan parçaların depolanmasını ve düzenlenmesini kolaylaştırır.
Yeni MR 130i PRO, saatte yaklaşık 35 litre olan önceki MR 130 EVO2, ile benzer miktarda yakıt gerektiriyor. Ancak geçmişte, elek tesisine yakıt ikmali de yapmamız gerekiyordu. Bu da yine 14 ila 16 litre arasındaydı. Günümüzde ise kendimizi bu zahmetten kurtarıyoruz. Ve hepsi bu kadar da değil: MR 130i PRO bize 20% oranında daha fazla çıktı sağlıyor, bu da bu yakıt tüketimiyle gerçekten muazzam. Tesis ayrıca ürün kalitesinde bize yardımcı olan rüzgar elekleri ile donatılmıştır. Prosesimiz için rüzgar eleği ayarlarını optimize etme sürecimiz devam ediyor.
Düşük tüketim, şirketin iklim dostu yönelimini destekleyecektir. Tesis tamamen elektrikle de çalıştırılabilir. Bu gelecek için düşünüldü mü?
W. Feeß: Düşük tüketimi ile sistem genel konseptimize çok iyi uyuyor. Yeni düzen 14 ila 16 litre daha az tükettiğimiz anlamına geldiğinden, şimdiden muazzam miktarda ton CO₂ tasarrufu sağlıyoruz. Tesisi elektrikle çalıştırabilme seçeneği bizim için belirleyici bir kriterdi. Ancak bunu yapmak için transformatör tesisimizi, yani güç kaynağımızı genişletmemiz gerekiyor. Bunun nasıl gerçekleştirilebileceğine ilişkin tartışmalar ve değerlendirmeler halihazırda devam etmektedir. Fotovoltaik alanlarımızı da genişletmeyi düşünüyoruz. Tesisi en azından kısmen kendi ürettiğimiz elektrikle çalıştırabilirsek bu elbette harika olur.